DUIKMUSEUM LEMMER

De naakte duiker
Prehistorie

De huidig ontwikkelde mens neemt aan dat in de prehistorie, miljoenen jaren geleden, toen harige wezens uit de bomen neerdaalden om rechtop te gaan lopen, de mensheid is ontstaan. Hierbij ontstond gelijk de vraag naar gevarieerder voedsel. We kunnen gerust aannemen dat de eerste mens werktuigen heeft gemaakt om al die lekkernijen uit die raadselachtige zee te halen. Bij het lopen langs de rivierbeddingen, stranden en rotskusten zal men ongetwijfeld aan hun voeten, allerlei eetbare schelp- en schaaldieren zijn tegen gekomen. Zo is de interesse ontstaan in al wat onderwater leeft en beweegt. Gewoon uit pure noodzaak.

Sponsduiker. voor chr.

Het is bekend dat men een paar duizend jaar geleden, in de middellandse zee naar sponzen dook. In India en de Pacific waren het parels en in Japan verzamelde de duiker zeewier en schaaldieren. Om geen tijd te verliezen liet men zich met een gewicht naar de bodem zakken, om dan op de tast het gewenste te verzamelen. Als gewicht gebruikte de duiker een zware steen, later met een schuine kant om tijdens de afdaling te sturen.

Glas maakte het mogelijk van tevoren de bodem te verkennen. Ofschoon men in de Filippijnen 50 jaar geleden nog houten duikbrillen met een piepklein stukje glas maakte is er niets bekend over het gebruik van duikbrillen in de oudheid.

In Japan en Griekenland was het duikersvak een traditie. Men dook naar dieptes tot ruim 20 meter en een gemiddelde duik duurde anderhalve minuut. Het gebeurde nogal eens dat duikers boven kwamen met bloed uit mond en oren. Ook het vroegtijdig sterven van duikers werd beschreven. Het leek erop dat bepaalde familie's aangeboren talenten hadden. Vooral Japanse vrouwen hielden het duiken lang vol en werden ook oud.

Voor het opduiken van kostbaarheden waren vooral de duikers van Rhodos Befaamd. Er is zelfs beschreven welk deel van de kostbaarheden de duiker kreeg bij een bepaalde diepte.

Er is ook meer bekend over de marine duiker. Rond de Middellandse zee werden bij elke oorlog duikers ingezet voor sabotage. Bij de Spaanse vloot had men zelfs duikers aan boord.

Voorbeelden van duikers in de oudheid zijn: